I tidligere tider kunne royale vise deres magt, penge og status ved blandt andet deres påklædning. Den almindelige befolkning var meget langt fra silke og zobelskind, tøj, der var farvet i smukke farver og vævet i sindrige mønstre, guldtråde, der glimtede, kridhvide sokker og meget mere.

Ikke meget af tøjet fra dengang er blevet bevaret til vores tid, men de mange dygtige malere i samtiden har sikret os et rigtig godt indblik i, hvordan moden udvikledes over tid. Det er ikke kun tøjet, der har været ekstravagant, det har også været skoene, håret og smykkerne, der har skabt de royale og hævet dem over alle andre i kongerigerne.

I dag ses de royale stadig i tøj, der ikke er som alle andres. Normalt i forbindelse med gallaer og tafler, og her skal der holdes på formerne. Men når det er sagt, så er det ikke længere ualmindeligt at se mange royale i tøj fra hjemlandets designere og selv i stangtøj, der kommer fra den slags forretninger, alle andre også handler i.

Den unge generation har omfavnet moden

Særligt den svenske kronprinsesse Victoria formår at vise sig frem i svensk design, når det er bedst, og de fleste er enig om, at det giver hende et meget folkeligt appeal, samtidig med hun viser, at hun interesser sig for tøj fra den gigantiske svenske koncern.

Den danske kronprinsesse Mary ses også rigtig ofte i forskelligt tøj fra fremtrædende danske designere. Det er ikke længere kun de dyre og meget anerkendte internationale designere, der klæder kongehusene på, det er på helt samme måde designere fra deres eget land, der kommer i rampelyset med smukt tøj, der er en prinsesse værdig

Og er det godt nok til en vaskeægte prinsesse, så er det mere end godt nok for os andre. Det er et reklamefremstød, der vil noget, for de danske designere, at vores egen kronprinsesse flittigt bruger deres tøj offentligt, både indenlands og udenlands. For vores mange gode designere fortjener virkelig den positive omtale, der kommer ved, at tøjet bliver båret af de kendte og herunder af de royale.

Det har dog en dobbelt virkning, for de royale bliver også mere som alle andre mennesker. Der er ikke noget i vejen med at klæde sig i billigere tøj, for det er lige så nemt at blive velklædt sådan.