Der er mode, og så er der de få stykker tøj, som ikke bare er mode, men som er gået over i historien og er blevet til ikoniske stykker tøj, der har defineret, hvordan moden så ud. Ikke kun i samtiden, men været en inspiration for designere i mange år fremover.

En sådan en var den kjole, som Grace Kelly bar til sit bryllup i 1956. En kjole, som kom til at danne modepræcedens som intet andet stykke tøj, for det var nemlig ikke moderne for alle før den dag at blive gift i hvidt, nej det var faktisk i sort man ofte blev gift, specielt på landet.

Men nu skulle alle brude pludselig se ud som verdens smukkeste prinsesse, og nu var der ikke længere nogen vej uden om, og en helt ny mode var skabt. Noget som mange designere i dag lever af, for det er med garanti det dyreste stykke tøj, som 99 procent af kvinder kommer til at købe i deres liv.

Alle kender ikonerne

Andre ikoniske stykker tøj er faktisk en sko, men den er ikke desto mindre blevet et stykke beklædningshistorie, Converse-skoen. En sko, som ikke har ændret design i snart 60 år, og som i dag er lige så populær, som den var den dag, den kom frem.

Skoen er af lærred, findes i mange forskellige farver, og sålen er i gummi og er flad uden nogen former for specielle markeringer eller andet. Det er i bund og grund en sko så simpel og enkel, som de kommer, men den har nu tiltalt generationer af modeinteresserede unge, og det ser ikke ud til, at den næste generation er på vej til en mindre interesse i den enkle sko med det simple design.

Converse har mange andre stykker tøj på markedet, og de har moderat succes med andre typer af beklædning, men der er ingen former for produkter, som de har sendt på markedet, som har været så populære, som de ikoniske sko, som i dag stadig er er synonym med deres navn.

Et andet firma, som har holdt det enkelt, er Nike. Fra mottoet “Just Do It” over deres logo til det, de er bedst til, løbetøjet, så er det enkelt og funktionelt. Der er ikke meget mode over det i den stil, som Ralph Lauren eller de andre firmaer har, men mere en underspillet funktionalitet og en evne til at holde alt enkelt, til at designe tøj som er i firmaets stil, og som også er er i samme funktionelle stil, som mange andre af deres produkter, for deres tøj kan du finde over alt. Fra dem, som går hjemme, til dem, som går og gør båden klar i den lokale marina, der er Nike over alt.