Freddy Mercurys egen stil var om noget en, man ikke sent vil glemme, både på grund af tøjet og på grund af hans optræden. Det er sikkert og vist. Der er dog ikke så meget andet, man kan gøre, end at sige, at han var speciel, men han har også udtalt sig om modeskabere, og han var af den opfattelse, at de enten var over the top selv eller meget afdæmpede og klassiske i deres egen stil, men dog altid på en måde, som afspejlede det firma, som de ejede.

En af dem, der har været en ekstrem, må siges at være Donatello Versace. En kvinde med en meget særpræget stil, og en kvinde med stærke holdninger og skarpe linjer som det tøj, hun repræsenterer.

Der har været mange kritiske røster fremme i de senere år om hendes mange plastikoperationer, men en ting står malet mere klart end nogensinde, nemlig at der er klassiske, udødelige kjoler og andre dele af moden, som kom fra hendes hånd og firma.

En anden af de store, som fortjener at blive hyldet og respekteret er Coco Chanel. Hun forstod om nogen, at enhver kvinde kan komme mere end langt ved at have en enkel og tidløs kjole i skabet, nemlig den lille sorte, som er et koncept, hun har skabt gennem sit virke som designer.

Hun viser her, at det er muligt for alle at være velklædte og elegante til både hverdag og fest, lige meget om der er råd eller ej. Ved at have en klassisk garderobe, så behøves der ikke meget mere end det. For resten klares med smykker, sko og taske.

De skabte en fremtid

Det, der gør disse modeikoner og designere så spændende, er, at de har skabt muligheden for, at alle kan klæde sig, som de vil. Chanel viste, at kvinder ikke behøver et korset, og samtidig at de kan gå klædt som en mand – på en feminin måde. Versace har om nogen sat italiensk mode på verdenskortet og har vist os, at mode er mere end bare en klassisk smuk garderobe, men at den samtidig også er det at turde og ville.

De, der har båret tøjet som Freddy Mercury, viser, at mode er for alle. Og i hans tilfælde også, at alle kan klæde sig lige som de har lyst til. Det gælder om at finde glæden ved det tøj, man bærer, og bære sig selv sammen med det. Er du først med det nye, vil mange nok kigge en ekstra gang, men der er altid nogen, der skal være den første, og det er ret sjovt at se, hvordan folk omkring dig begynder at kopiere noget specielt eller særligt, som du var den første til at bruge.