I nogle kulturer er der tøj, som du først får lov at bære, efter du har gennemgået specielle ritualer. Ritualer, som kunne være, når du gik fra barn til voksen, fra pige til kvinde ved menstruationens indtræden, eller for de unge mænd, når de trådte over tærsklen og blev krigere og jægere.

Tøjet kunne være med til at spille en rolle og signalere, at man var kommet i en giftemoden alder. Alt sammen noget, som blandt stammekulturer har været brugt i mange århundreder.

Det sammen har man faktisk haft forskellige steder, også i den mere moderne og civiliserede verden. Det var normalt, at man i Danmark fik sit stadstøj til konfirmationen, og det var så også det tøj, som man brugte i kirken og til andre ceremonier af samme kaliber i mange år fremover, specielt blandt almuens folk.

Overgangen, hvor tøjet kunne repræsentere det nye, er noget som findes i mange kulturer. Det tøj, som den unge jæger i de nordamerikanske jægerkulturer fik, var noget nyt, når han gik over fra dreng til mand, når de gamle havde oplært ham i den ædle kunst at jage og spore dyr og mennesker gennem de uvejsomme skove. Derefter var det så op til den enkelte kriger at sørge for selv at vise, hvor god han var.