Der er mange farverige personager indenfor modens verden – det kan der umuligt herske nogen som helst tvivl om. Men ganske få har haft så stor betydning for både mode og populærkultur som Coco Chanel. Hendes ikoniske modehus, som bærer navnet Chanel efter Mademoiselle Coco selv, er et af de førende modehuse i verden. Og det er en position, som ikke er nogen nem opgave at komme til, at opnå.

[IMAGE=eI1MCnfmljzl.jpg]

Coco Chanel blev født i Frankrig i 1883, i den lille by Saumur, som i dag er mest kendt for at huse den franske nationale rideskole, kaldet Cadre Noir de Saumur. Det lå langt fra i kortene, at Coco, som egentlig er døbt Gabrielle skulle oprette et af verdens absolut mest beundrede modehuse og ende med at opnå nærmest legendarisk status i modeverdenen. Hun blev født ind i ganske fattig familie, og dette i en tidsalder, hvor kvinder generelt havde det svært og ikke blev opfordret til at forfølge større drømme og ambitioner end at være gode husholdersker og føde børn. Og som om disse trange kår ikke var nok, så blev hun forældreløs som 12-årig og tilbragte således sine sidste 6 barneår på et børnehjem.

[IMAGE=bBLyyXfDjyub.jpg]

Men den unge Coco var ambitiøs og havde ikke tænkt sig at lade sig nøje med at acceptere de forholdsvis dårlige kort, skæbnen havde tildelt hende. Hun ville opnå noget med sit liv. Derfor tog hun sig en rig elsker. Noget der ikke var unormalt eller ildeset i Frankrig på dette tidspunkt, og brugte hans penge til at uddanne sig til hattemager. I 1910 åbnede hun sin første butik, og derfra gik det sådan set kun støt fremad. Mademoiselle Chanel havde en fuldstændigt unik sans for, hvorledes man klædte kvindekroppen på, og dette skabte en utrolig efterspørgsel på hendes designs. En af de første kendte kvinder, som var med til at promovere Chanels design var datidens store skuespilstjerne, Gabrielle Dorizat, som bar en hat designet af Coco i stykket Bel Ami. Det var et smukt tilbehør til hendes kostume, som gjorde det ligeså indtagende som havde det været et vaskeægte t-rex kostume. Sidenhen har kendte kvinder i hobetal sværget til Chanel. Blandt andet Marilyn Monroe og Jackie Kennedy havde en stor forkærlighed for modehuset.

Coco Chanel døde som 87-årig i 1971. Hun havde på dette tidspunkt formået at skabe sig selv et liv, som på alle måder var bemærkelsesværdigt, og hun fremstår i dag som et lysende eksempel på, hvor langt en drøm, ambitioner og ikke mindst hårdt arbejde kan bringe en. Hun var på mange måder langt forud for sin tid, og tjente derfor også som forebillede for kommende generationer af driftige kvinder, som søgte at skabe deres egen lykke.