Så lang tid tilbage, som vi kan se og læse om vores egen historie, så har der været modeluner. Det kan have været indenfor tøj, farver eller noget helt tredje, som i en periode har præget bybilledet.

Vi har blandt andet mange skrifter, som beskriver, hvor pyntesyge både romerne og vikinger var. De gik alle, både mænd og kvinder, op i mode og i at være så velsoignerede som muligt. Det er sjovt, som der er nogle ting, som ikke har ændret sig, eller rettere sagt, det ændrede sig, da kirken var på sit højeste, men det var, fordi kirken havde en meget mere dogmatisk og ekstrem bornert holdning til kroppen, til mode og til at være pyntesyg.

Der er utallige beviser på, at man dog også i den periode har været pyntesyg. De adelsklæder, som er efterladt for os at undersøge i dag, viser, hvor pyntesyge dem med penge var. Der er syet både sølv og guldtråde ind i tøjet. Der er mange gode muligheder for lave en kronologi over moden, og det er ikke en let opgave, for moden er et kompliceret væsen, der er mange, som nærmest er slave af den, og det har ikke forandret sig. Det eneste, som i dag er anderledes, er, at nu har alle muligheder for at kunne følge moden i større eller mindre grad.

Den mærkelige mode

Moden har i de senere år været noget, som ofte har været en debat værdig. Halvnøgne modeller og masser af haute couture, som slet ikke giver nogen mening. Det funktionelle tøj finder ikke længere vej til de store podier. Det er tøj, som for os almindelige dødelige virker, som om det er skabt med provokation og intet andet for øje.

Det har dog ikke været sådan tidligere. Der har moden været noget, som man i udpræget grad brugte til at vise den stand, som man havde. Det kunne være med specielle farver, for der er jo en grund til, at farven kongeblå er opstået. Det er jo nok ikke, fordi det er en farve, som bønderne i den periode har brugt.

Det har været bekosteligt at skabe de farver, så det har været eliten, som har haft råd, og derved kunne man så vise den kaste, som man tilhørte.

Moden har ændret sig meget gennem historien, og det har været alt fra meget bornert til næsten pornografisk, vil nogen nok sige. Det har selvfølgelig været begrænset af både materialer, og hvad dem, som regerede samfundet, ville have, og det har været adelen, de gejstlige og dem, som ellers havde penge.

Som vi fandt nye materialer, så ændrede moden sig igen, men vi bruger dog stadig de gode materialer, som man har brugt i århundreder.